Britanija bi mogla oporezovati Facebook zbog mentalnog zdravlja

facebook
Prekomerno korištenje društvenih mreža u Velikoj Britaniji povezuje se sve više sa pogoršanim mentalnim zdravljem mladih ljudi, a taj porez bi pomogao da se “suzbije plima mentalnih oboljenja”, piše klix.ba.
Sve više dokaza ukazuje da prekomerno korišćenje društvenih mreža može da ima štetne posledice po mentalno zdravlje dece i omladine, rekao je Stevens, piše list Daily Mail.
Prema njegovim rečima, novac od tog poreza može da se upotrijebi za proširenje usluga u oblasti mentalnog zdravlja.
Govoreći u Londonu na globalnom samitu ministara zdravlja, Stevens je rekao da se moraju rešavati “širi uticaji” na mentalno zdravlje omladine.
“Mislim da sada imamo dovoljno dokaza i rezultata istraživanja posljedica koje društvene mreže imaju ne mentalno zdravlje”, rekao je on.
On je rekao da institucije koje se bave liječenjem mentalnih bolesti sve više primaju mlade ljude u vezi sa korišćenjem društvenih mreža, a neke kompanije su počele i same da to prepoznaju.
Stivens je rekao da je primećeno da je WhatsApp povećao starosnu granicu sa 13 na 16 godina za korišćenje ove platforme.
Problemi mentalnog zdravlja među omladinom povećani su šest puta u poslednje dve decenije, a kod svakog desetog deteta diojagnostikovan je određeni mentalni problem.
Najviše su ugrožene djevojčice, kod kojih je značajno povećana stopa slučajeva samopovređivanja.
Početkom meseca objavljen je izveštaj u kome se navodi da će poremećaji mentalnog zdravlja koštati globalnu ekonomiju 16 biliona dolara do 2030. godine.

Povezane objave