Boeing proizveo ogromni dron koji može da nosi 228 kilograma tereta

dron

Radi se o eVTOL (unmanned electric vertical-takeoff-and-landing) CAV (cargo air vehicle) prototipu koji bi mogao da služi kao prethodnik buduće autonomne letelice. Boeingovim inžinjerima su bila potrebna tri meseca da dizajniraju i naprave dron koji je već obavio prvi testni let.
“Ova teretna letelica predstavlja veliki korak u našoj Boeing eVTOL strategiji. Imamo priliku da promenimo način transporta i putovanja vazduhom. Dron je dug 4,57, širok 5,49 i visok 1,22 metra, a težak je 339 kg. Boeing nije otkrio više detalja, tako da nije poznato vreme trajanja testa, kao ni kapacitet baterija drona.
Predstavljanje drona je uslijedilo četiri meseca nakon što je Boeing kupio kompaniju Aurora Flight Sciences koja se bavi istraživanjem avijacije i aeronautike. To je jedna od kompanija koje su se udružile s Uberom s ciljem razvoja mreže “letećih taksija”.
Dronovi i leteći taksiji nisu jedini Boeingovi VTOL projekti. Kompanija je glavni sponzor takmičenja čiji je cilj napraviti funkcionalni jetpack. U ovaj projekt je investirano dva miliona dolara, a traže se osobe koje mogu proizvesti siguran, tih i kompaktan jetpack koji može nositi jednu osobu najmanje 32 kilometra bez potrebe za punjenjem.

Povezane objave

Ostavite Komentar