Test: Samsung Galaxy S7 i S7 edge (VIDEO)

dc2077064d3b5f9d8b7c4384a62d7586

Kao i svake godine, Samsungovi top modeli privlače najviše interesovanja i diskusije u svetu Android smartfona. Popularnost S7 i S7 Edge modela je najveća u istoriji ovog korejskog proizvođača, a za tako nešto postoji i doista dobar razlog. Iako na prvi pogled ovi telefoni nisu previše različiti u odnosu na prošlogodišnje, Samsung je ipak ispravio sve nedostatke i zamerke od prošle godine, čineći ih izuzetnim smartfonima, naročito S7 Edge varijantu…

Samsung Galaxy S7 i S7 Edge

Dragoljub Radovanović

Zaista je krajnje vreme da i mi predstavimo uređaje o kojima se najviše diskutuje na internetu – Samsung Galaxy S7 i još popularniji S7 Edge model. Svesni smo toga da ovaj test dolazi sa nešto većim zakašnjenjem u odnosu na druge, veće i čitanije svetske medije, ali povodom toga ništa nismo mogli da uradimo osim da strpljivo čekamo. Ta prilika nam se napokon ukazala pre nešto više od nedelju dana, tako da smo proveli taj period u korišćenju oba telefona.

U prilici smo da vam prenesemo naše utiske kako u pisanom obliku, tako i u video prilogu koji će u periodu koji je ispred nas biti dosta zastupljeniji način izveštavanja na Benchmarku. Odmah želimo da istaknemo da nam se S7 Edge daleko više svideo u poređenju sa klasičnom S7 varijantom, pa je naša pažnja svakako više usmerena ka Edge modelu.

Pošto smo bili u prilici i da lično prisustvujemo Samsung Unpacked događaju u Barseloni, već u tom momentu mogli smo zaključiti da je Samsung odradio sjajan posao. Očigledan je bio taj napredak u poređenju sa Galaxy S6 i S6 Edge modelima, svakako ne po dizajnu, nego po svim ostalim ključnim odlikama. Pre svega, radujemo se povratku vodootpornosti i prošle godine izostavljenog microSD slota, dok su odlike kao što su noviji i brži čipset i veća količina radne memorije ipak bile očekivane. Druga unapređenja su takođe prisutna, a detaljnije o tome ćete čitati u nastavku testa.
samsung_galaxy_s7_i_s7_edge_prva

Dizajn

Mnogi će u šali ovogodišnje flegšipe nazvati Samsung Galaxy S6s i S6 Edgekao referencu na iPhone označavanje modela koji dolaze u vrlo sličnom kućištu kao prethodnici. Ne možemo reći da nema osnova za takvo poređenje, jer po pitanju izgleda S7 Edge i S7 ne donose mnogo šta drugačije u odnosu na prošlogodišnje top modele. Ipak, glavna promena je prisutna kod Edge varijante, koja više nema istu dijagonalu kao klasični S7, već donosi veći 5.5-inčni ekran.

samsung_galaxy_s7_i_s7_edge_2

Kao i kod prethodnog dvojca vodećih modela, S6 i S6 Edge, preferirali smo Edge varijantu, a ove godine nam je Edge još privlačniji, do te mere da smo ga drastično više koristili u odnosu na S7 model koji nam je u neku ruku bio dosadan i nezanimljiv. Podsećamo vas da više o dizajnu možete saznati i u našem video klipu na početku stranice.

Iako stiže sa dijagonalom od 5.5 inča, S7 Edge ne deluje kao preterano veliki telefon, jer se Samsung potrudio da maksimalno optimizuje odnos između ekrana i dimenzija kućišta. Primetna stvar koju smo zaključili još u Barseloni na predstavljanju jeste da su ivice kod Edge-a mnogo manje oštre u odnosu na prošlu godinu, tako da je daleko prijatniji za držanje. Sa druge strane, pošto je i dalje većinom izrađen od stakla, kako na prednjoj tako i na zadnjoj strani telefona, moramo istaći da je opet reč o nešto klizavijem smartfonu i da treba biti pažljiviji pri rukovanju.

Raspored tastera je ostao vrlo sličan, sa leve strane se nalaze tasteri za kontrolisanje nivoa zvuka, a opet imamo zvučnik sa donje strane koji neće obradovati mnoge po pitanju položaja. Interesantno je da se Samsung nije odlučio za USB Type C konekciju, već i dalje imamo klasični microUSB 2.0 priključak. Power taster je desno, vrlo je kvalitetan kao i Volume tasteri, a na vrhu je ponovo smešten Slot za Sim karticu, sa ključnom izmenom da se tu takođe nalazi i microSD slot. Samsung je ove godine iz nekog razloga izostavio IR emiter na vrhu.

Pozadi je vrlo uočljivo smanjeno ispupčenje kamere, daleko je manja “grba” u odnosu na S6 i S6 Edge, a kad smo već kod ispupčenja, korigovan je i Home taster sa senzorom otiska prsta, tako da ni on ne štrči toliko kao prethodne godine. Daleko više preferiramo S7 Edge u odnosu na S7, i smatramo da je dizajnerski gledano svakako najprivlačniji smartfon u ovom trenutku.

Izvor

Povezane objave

Ostavite Komentar